T I N E R A D I N J A

Prosimo počakajte...

Na kratko o projektu

  • Minibus v Škofji Loki: Agata in Jurij sta manjši vozili (e-minibusa) kategorije N1 na električni pogon: Grifo italijanskega proizvajalca Esagono Energia za prevoz šestih potnikov. Vozili sta prilagojeni prevozu starejših in gibalno oviranih oseb, vanju je mogoče naložiti tudi invalidski oziroma otroški voziček. Opremljeni sta z električnimi drsnimi potniškimi vrati, ki jih odpira voznik iz kabine, kar je zelo pomembno za varnost potnikov pri vstopu in izstopu.

Mini bus Agata in Jurij

Uporaba mestnega e-minibusa je v prvi vrsti namenjena manj mobilnim, ranljivim skupinam prebivalcem (starejšim, invalidom oz. gibalno oviranim, otrokom), povečevanju njihove mobilnosti in dostopnosti do najbolj pomembnih javnih objektov in storitev ter navezav na prometna vozlišča (prometne prestopne točke). Vozili omogočata povezavo med območji, ki niso dostopna z obstoječim javnim prevozom.

Uporabljajo pa ga seveda lahko tudi drugi občani, občanke in obiskovalci/ke, da se z njim lažje in hitreje premikajo po mestu.

Mestni e-minibus nima vnaprej začrtane trase. Območje izvajanja prevozov je omejeno na območje širšega mestnega središča Škofje Loke: del naselja Stara Loka, Ceste talcev, Partizanske ceste in Šolske ulice, Blaževe ulice, Cankarjevega trga, Mestnega trga, Poljanske ceste, Grajske poti, Fužinske ulice, Kopališke ulice, Spodnjega trga, Puštala in Stare ceste.

 

Gre za manjši vozili kategorije N1 na električni pogon: Grifo italijanskega proizvajalca Esagono Energia za prevoz šestih potnikov po (širšem) mestnem središču.

Vozili sta prilagojeni prevozu starejših in gibalno oviranih oseb, vanju je mogoče naložiti tudi invalidski oziroma otroški voziček. Opremljeni sta z električnimi drsnimi potniškimi vrati, ki jih odpira voznik iz kabine, kar je zelo pomembno za varnost potnikov pri vstopu in izstopu.

Največja dovoljena hitrost vožnje je 40 km/h, njun domet z enim polnjenjem baterij je vsaj 80 kilometrov. Obe vozili imata možnost rekuperacije energije pri zaviranju in vožnji navzdol.

Uporaba mestnega e-minibusa je v prvi vrsti namenjena manj mobilnim, ranljivim skupinam prebivalcem (starejšim, invalidom oz. gibalno oviranim, otrokom), povečevanju njihove mobilnosti in dostopnosti do najbolj pomembnih javnih objektov in storitev ter navezav na prometna vozlišča (prometne prestopne točke). Vozili bosta omogočali povezavo med območji, ki niso dostopna z obstoječim javnim prevozom.

Uporabljaljajo pa ga seveda lahko tudi drugi občani in obiskovalci, da se bodo z njim lažje in hitreje premikali po mestu.

Nova mestna e-minibusa sta poimenovana ’Jurij’’ in ‘’Agata’’- po popularnih junakih romana Ivana Tavčarja ‘’Visoška kronika’’. Imeni so izbrali občanke in občani na javni anketi.

Storitev prevoza izvaja Javno podjetje Komunala Škofja Loka v sodelovanju z Društvom Sožitje Škofja Loka in bo vsaj v poskusnem pilotnem obdobju brezplačna.


OBMOČJE IN ČASOVNI POTEK IZVAJANJA PREVOZOV:

Mestni e-minibus nima vnaprej začrtane trase. Območje izvajanja prevozov je omejeno na območje širšega mestnega središča Škofje Loke (glej karto območja prevozov v prilogi): del naselja Stara Loka, Ceste talcev, Partizanske ceste in Šolske ulice, Blaževe ulice, Cankarjevega trga, Mestnega trga, Poljanske ceste, Grajske poti, Fužinske ulice, Kopališke ulice, Spodnjega trga, Puštala in Stare ceste.

Krožna vožnja se izvaja med tržnico na Partizanski cesti, Trgom pod gradom in parkiriščem Tehnik ter spet nazaj do tržnice.

Minibus bo vozil od ponedeljka do petka med 8.00 in 18.00 in ob sobotah med 8.00 in 14.00 in bo vožnjo začenjal ob 8.00 uri na območju pred tržnico v nekdanji vojašnici.


Relacija vožnje – znotraj območja izvajanja prevozov – je prilagodljiva in se oblikuje glede na potrebo potnika.

 

NAČIN UPORABE PREVOZOV – PREVOZI NA KLIC:

Vstop in izstop na minibus bo mogoč kjer koli znotraj območja izvajanja prevozov, uporabniki lahko z dvigom roke minibus ustavijo kar med vožnjo, nanj pa lahko vstopijo tudi, ko vozilo stoji na postajališču oziroma si prevoz zagotovijo s klicem na TELEFONSKO ŠTEVILKO: +386 51 444-760.
Na navedeno telefonsko številko vozniku sporočimo: KDAJ in NA KATERI LOKACIJI naj nas pobere ter ŽELENI CILJ VOŽNJE.

Prevozi na klic izven tega območja se ne izvajajo.

PRAVILA PREVOZA IN VARNOSTNI UKREPI:

Potniki lahko v minibus vstopajo skupaj z ročno prtljago, ki je manjših dimenzij in ne tehta več kot 10 kg (npr. ročne torbe, manjši zavoji oz. paketi).

Pomembno je upoštevanje preventivnih varnostnih ukrepov za zaščito potnikov in zaposlenih. Zaščitni ukrepi se bodo sproti prilagajali navodilom in priporočilom za varno izvajanje dejavnosti Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Trenutno je pri vožnji z minibusom potrebno upoštevati pravilo PCT, nositi zaščitno masko, zaželjeno je tudi razkuževanje rok.