T I N E R A D I N J A

Prosimo počakajte...

Na kratko o projektu

  • Projekt Prostofer: že eno leto starejšim občanom in občankam s pomočjo desetih srčnih prostovoljk in prostovoljcev zagotavljamo brezplačne prevoze na klic ter bistveno izboljšujemo kakovost njihovega življenja in skrbimo za njihovo varnost v prometu.

Eno leto Prostoferja

V letu 2021 smo prepeljali 128 različnih uporabnic in uporabnikov. Od 323 prevozov je šel Prostofer 204-krat v bolnišnico, 98-krat v zdravstveni dom, osemkrat v trgovino, trikrat na banko, dvakrat na pokopališče, enkrat na upravno enoto in petkrat drugam. Rekorderka je občanka z 21 prevozi, izključno v bolnišnico in zdravstveni dom. Rekorder med vozniki je opravil kar 71 prevozov.

Prostofer, projekt prevozov na klic za starejše, je v Škofji Loki kljub epidemiji res lepo zaživel.

Čeprav naši prostovoljni šoferji opravljajo zgolj nujne prevoze, pretežno na zdravniške in specialistične preglede po bližnjih bolnišnicah (Golnik, Jesenice, Ljubljana), je prošenj za prevoze starejših v povprečju po 6 na teden.

»Veliko breme mi je padlo z ramen, ko sem ugotovila, da mi za specialistični pregled v Ljubljani ne bo treba študirati različnih voznih redov ali iskati človeka, ki me bo peljal. Sama v Ljubljano že leta ne vozim več – je preveč gneče, spremenjen režim parkiranja in številne enosmerne ulice, ki te odpeljejo na nepoznane predele Ljubljane. Če k temu dodam še nervozo pred pregledom, je zmeda še večja. Izkušnja s prostoferjem pa je čudovita. Prijazen voznik te pobere na domu, pravočasno pripelje do vrat bolnišnice in te blizu tudi počaka. Med prevozom pa s tabo tudi prijetno klepeta.« Mirjana

Zanimivo je, da bolnišnice naročajo svoje paciente tudi v pozno popoldanskih in večernih urah, tako da naši prostovoljci res opravljajo veliko prostovoljsko delo. Včasih morajo celo skrbno preračunati minute, da so nazaj na svojih domovih pred policijsko uro, poudarjajo.

Številka, če potrebujete prevoz: 080 10 10